top of page

Selectiviteits tool


Selectiviteit is een begrip in de laagspanning bij het beveiligen tegen overstromen. Het idee is dat de beveiligingstoestel dat het dichtst in de buurt van de fout zit, als eerste uitschakelt. Zo blijft de rest van de installatie in bedrijf.

In de IEC 60269 staat geschreven dat gG patronen selectief zijn ten opzichte van elkaar als de factor tussen de nominale stromen 1,6 of meer is. Beveiligingen zijn dan zogenaamd selectief met elkaar.

Maar wat nu als ik een vermogensschakelaar en een patroon selectief moet maken of een automaat en een motorbeveiligingsschakelaar? Dan moet je met de verschillende trip-karateristieken aan het werk om te controleren of ze in elkaar vaarwater komen.

Dat kan handiger. Zelf gebruik ik hiervoor de gratis tool van Eaton genaamd CurveSelect. Met deze tool kan je meerdere trip-karakteristieken van meerder beveiligingscomponenten vergelijken op een gelijk tijd- en amperage schaal.

Download nu de selectiviteits tool van Eaton. Handig om te controleren of u overstroombeveiligingen selectief aan elkaar zijn.

Recente berichten
Archief
bottom of page